Babi / Khinzir dan
'Branding'nya...
1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat ukuran 50kg.
4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.
5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi.
1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat ukuran 50kg.
4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.
5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi.
Porcine sering digunakan di dalam bidang
perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.
6. Boar : Babi liar
7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.
8. Sow Milk : Susu Babi
9. Lard : Minyak yg berasakan lemak babi.
10. Ham : Daging Bahagian peha Babi
11. Bacon : Daging babi yg diperap dengan garam
12. Pepperoni :Sejenis salami yg biasanya diperbuat daripada pork dan beef
13. Spam : Spice Ham
14. Sus Scrofa - Babi Liar 'Wild boar'
15. Bak Kut Teh : Sup yang sinonim dengan Sup Babi
16. Pancetta : Italian bacon
17. Chorizo : Sosej diperbuat dari pork meat
#ader lg yg sy tertinggal ??
No comments:
Post a Comment